Mumin vintermuggar 2010-2013 och historien bakom dom

Dom här vintermuggarna kan man säga hör till samma serie
2010 Skidtävling 
På den finns flera stycken av karaktärerna från Mumindalen. Stinky har gått ur skidtävlingen som förlorare och tröstas av sina vänner, medan Snorkfröken och Lilla My beundrar tävlingens segrare.
 
2011 Snölekar
Vinterns Muminmugg för 2011 fortsätter det ljusa färgspelet på 2010 års mugg, medan kul lekar i snön finns på Vinterspel muggar. Den nya Muminmuggen är full av vinteraktiviteter där invånarna i Mumindalen håller på att bygga en vintersportort, somliga lite mer entusiastiskt än andra.

Mumintrollet verkar lite irriterat på sin snöboll, medan Snorkfröken är mycket upptagen av den sportiga herr Rask. Mymlan är också förtjust i herr Rask och försöker desperat för att dra till sig hans uppmärksamhet när hon försöker lära sig att åka utför på skidor. Till sin förvåning upptäcker hon att hon är skickligare på skidorna än hon trott.
 
2012 Vinterskog
Årets vintermugg berättar om när Muminpappans faster besöker familjen. Fastern tar tillfället i akt att lära upp familjen vad julen innebär och vilka julförberedelser som krävs. Detta är något som familjen egentligen är helt ointresserade av och har inte heller någon lust att börja julstöka. Ändå följer de fasterns instruktioner och börjar allehanda förberedelser. 

Pappan drar i väg till skogen för att leta upp en passande julgran. Han funderar: ”Om jag tar en liten gran alldeles i närheten av huset. Undra just om det då kan kallas för julgran?” På annat håll i skogen befinner sig Lilla My. Hon försöker sig på att förhindra en ren att ta sig fram och hoppas därmed kunna stoppa hela julen. När julafton väl kommer, smyger sig hela Muminfamiljen ner i källaren för att trots allt fira jul. Alla förberedselser har fått dem att bli så nyfikna på denna högtid. Men de kan ju inte visa detta för fastern, utan firar i stället i hemlighet.
 
2013 Under granen
Fastern skulle komma på besök. Mumintrollen ville inte riktigt att hon skulle komma så de låtsades att de alla fått mässlingen. I tron om att Mumintrollen var sjuka, ville Fastern hjälpa till. Hon beordrade alla att gå till sängs för att vila och börjar ge ut medicin till sina ”sjuka” släktingar.

Under hennes tid med Mumintrollen bestämmer sig Fastern att Snorkfröken och Muminpappa behöver utbildas och börjar hemskola dem. Mumintrollen får panik och vill genast att Fastern ska åka därifrån. De säger åt henne att de inte längre firar jul men när Fastern sen lämnar Mumintrollen firar de i hemlighet nere i källaren. Men snart får de dåligt samvete och bestämmer sig för att gå ut och leta efter Fastern. De hittar henne i skogen där hon dekorerat en vacker skogsgran. Julfesten börjar om med alla samlade för att dansa runt den vackra granen och dricka glögg.